Bojovnica pestrá

Rozmnožovanie Betta Splendens

Betta Splendens má silne vyvinutý rozmnožovací pud a preto je odchov tejto ryby celkom jednoduchý a zaujímavý. V období neresu si budujú niektoré druhy labyrintiek a teda aj Betta Splendens, buď na hladine, alebo pod ňou na listoch rastlín penové hniezdo, do ktorého kladú ikry. Penové hniezdo je vytvorené vzduchovými bublinkami obalenými sekrétom ústnej sliznice. 

Betta Splendens sa vyznačuje veľkou bojovnosťou. Keď chováme viac rýb spoločne, nádrž musí byť dostatočne členitá a slabším jedincom musí poskytovať úkryt. Keď chceme vychovať pekné jedince rôznofarebných rýb Betta Splendens, samčekov umiestňujeme do oddelených nádržiek, tak aby na seba videli. V snahe zastrašiť súpera sa za sklom nafukujú, napínajú plutvy a pri dobrom krmive im narastú krásne dlhé plutvy. V prípade, že do nádrže dáme spolu niekoľko týchto samčekov, onedlho sa navzájom tak dokaličia, že ich nepoznáme. Plutvy však regenerujú a dorastajú veľmi rýchlo. 
Pri rozmnožovaní Betta Splendens si samček vyhliadne na hladine určité miesto a vypľúva doň bublinky. Onedlho vznikne penové hniezdo charakteristické pre istý druh. Samička len zriedkavo pomáha samčekovi, pretože ju samček pri tejto činnosti obyčajne odháňa. Počas neresu je samček na samičku agresívny, a preto dbáme, aby si mohla niekde v skrýši odpočínúť. Samička pripravená na neres pripláva pod hniezdo, samček sa priblíži k nej a objíme ju svojím telom, tak že pohlavné otvory sú pri sebe. Rybky sa otočia a počas slabého chvenia vypúšťajú ikry i mlieč. Unavené rybky klesajú na dno. Samička odpočíva, ale neúnavný samček zbiera ikry a vypľúva ich do hniezda, opravuje ho a zásobuje ho novými bublinkami. Niektoré druhy rýb majú ikry ťažšie ako voda, preto klesajú na dno. Pri zbieraní ikier niekedy pomáha aj samička, ktorá ich často do hniezda nevypľuje, ale zožerie. 
Po nerese samičku radšej premiestnime, lebo samec je k nej agresívny. Opateru o ikry preberá samec, ktorý neustále hniezdo upravuje a dop'ňa bublinkami. 
Vývoj ikier je veľmi rýchly, obyčajne sa o 24 až 48 hodín vyliahne drobný plôdik. O niekoľko hodín po rozplávaní môžeme plôdik nakŕmiť. Samčeka premiestnime do inej nádrže. Pri rozmnožovaní Betta Splendens počas vytvárania hniezda vodu neprevzdušňujeme a plôdik kŕmime drobným živým planktónom. Plôdik rastie veľmi nerovnomerne, pričom silnejšie rybky požierajú málo vyrastené jedince, tie musíme triediť podľa veľkosti. Kritickým obdobím je vek asi troch týždňov, kedy sa vytvára labyrint. Po tomto období môžeme rybky zvykať na tvrdšiu vodu a zvyšovať hladinu vody v nádrži. 



Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára