Bojovnica pestrá

Rodina Betta Splendens



Medzi aký druh patrí Betta SplendensMedzi Labyrintné ryby!


Prevažná časť labyrintiek (teda aj Betta Splendens) pochádza z juhovýchodnej Ázie, niektoré rody sa vyskytujú i v tropickej časti Afriky. V domovine žijú v plytkých vodách, ktoré majú pri vysokej teplote veľmi malý obsa kyslíka. Betta Splendens sa prispôsobila tomuto biotopu, lebo je schopná dýchať i atmosferický kyslík pomocou tzv. labyrintu. Betta Splendens si aj v akváriu zaobstaráva prevažnú časť kyslíka na dýchanie labyrintom, preto je dôležité, aby mali prístup k hladine. Vzduch nad akváriom by mal mať približne rovnakú teplotu ako voda. Vhodnú atmosféru nad hladinou vody zabezpečujeme krycím sklom.
Druhy, ktoré sa najčastejšie chovajú v našich nádržiach, majú strednú veľkosť. Niektorými väčšími druhmi sa živia domorodí obyvatelia. 
 Labyrintky, a teda aj Bettu Splendens, chováme v nízkych, dlhších akváriách, ktoré sú prikryté, pretože niektoré druhy dobre skáču. V nádrži s labyrintkami môžeme pestovať akékoľvek druhy rastlín pochádzajúce z Južnej Ameriky alebo Ázie. Nároky rýb na kvalitu vody vyhovujú veľkej väčšine akváriových rastlín, potrebujú mäkkú, mierne kyslú vodu. V akváriu treba pestovať niektoré plávajúce druhy rastlín. Tie pokryjú hladinu a tvoria podporu pre penové hniezdo, ale môžu sa do nich ukryť aj plachejšie druhy. 
Z veľkého počtu druhov labyrintiek sa v akvaristike najviac uplatnili atraktívne zafarbené druhy alebo ryby s veľkou farebnou variabilitou (bojovnica pestrá - Betta Splendens).



Betta Splendens
Viac informácií o Betta Splendens tu







Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára